APUNTS LITERARIS

Espai dedicat als llibres, amb crítiques, recomanacions i suggeriments que esperem siguin d'utilitat per als lectors.

dimecres, 27 d’octubre del 2010

ÀNGEL CAIGUT, d'Åsa Schwarz

Ens trobem amb un thriller on l’ecologisme hi té un paper rellevant, doncs la seva protagonista, la Nova Barakel, una jove de 19 anys que acaba de perdre la seva mare, és una activista de Greenpeace, que junt amb un parell d’amics amb les mateixes inquietuds, duu més enllà la simple protesta pacífica i decideix violar el domicili del president de Vattenfall, unes de les companyies més grans i més contaminants de Suècia, per fer-hi unes pintades de denúncia. Però enlloc de trobar-se’l buit, descobreix que tant el president, com la seva dona i el gos, han estat brutalment assassinats.

Això la convertirà en la principal sospitosa per a la policia, amb l’Amanda com a cap de la investigació del cas, alhora que apareix un altre president d’una multinacional assassinat. La Nova iniciarà una fugida per tal de no ser detinguda, mentre intenta trobar respostes que demostrin que ella no hi va tenir res a veure. L’estranya herència de la seva mare, així com uns escrits amb referències al gènesi bíblic, posaran sobre la pista a la Nova, relacionant aquests misteriosos crims amb la mort de la seva mare d’una manera sorprenent.

La novel•la està plena d’acció i amb uns clars protagonistes femenins: la Nova Barakel, que porta una vida ecològicament sostenible, manté certes semblances amb la coneguda Lisbeth Salander, protagonista de la saga Millennium de Stieg Larsson; i l’Amanda, que viu obsessionada per la seva feina, i manté una relació peculiar amb un metge forense, en Moses, però que no té clar si hi té futur o no, i que tindrà un pes important en la resolució de la novel•la.

Àngel Caigut és la tercera novel•la de la sueca Åsa Schwarz, però la primera que es publica al nostre país, tant en català com en castellà. L’autora havia treballat anteriorment en el sector de la informàtica abans de dedicar-se plenament a ser escriptora.