APUNTS LITERARIS

Espai dedicat als llibres, amb crítiques, recomanacions i suggeriments que esperem siguin d'utilitat per als lectors.

divendres, 11 de juny del 2010

LA MECÀNICA DEL COR, de Mathias Malzieu

Mathias Malzieu ( Montpellier, 1974 ) cantant del grup de pop Dionysos, és l'autor d'aquesta novel·la. La seva obra comprèn diversos títols amb els quals ha obtingut el reconeixement i l’èxit. La mecànica del cor, editada el 2009, ha estat reconeguda durant 20 setmanes com el primer supervendes a França. El cineasta Luc Besson n’ha comprat els drets cinematogràfics per fer-ne una adaptació en format d’animació amb la col•laboració de l’il•lustrador Joam Sfar. I és que aquesta petita obra mestra es mereix la difusió en tota mena de formats. L’amor, la nostàlgia, la tristesa amb l’esperança sempre present, la lluita sense defalliment, encoratgen a continuar llegint sense perdre una paraula.

Un dia d’abril de 1874, un dia de neu i gel, fred a més no poder, neix en Jack a casa la doctora Madeleine. El nen neix amb un defecte al cor, no sembla que pugui sobreviure i per aquest motiu és abandonat per la seva mare. La Madeleine sempre ajuda als cors espatllats i en aquest cas hi troba solució: implanta a en Jack un rellotge de cucut que li ajuda a portar el ritme del batec. El nen sobreviu i la doctora se l’afilla.

En Jack va creixent sota la vigilància de la Madeleine però amb tant de zel que pràcticament en Jack queda presoner de les condicions imposades:

- No tocar les agulles del rellotge implantat

- Dominar la ràbia

- No enamorar-se mai

Si trenca alguna d’aquestes normes el cor li pot fallar. Però com sempre passa, per aprendre s’ha d’errar, i en Jack s’enamora de la petita Acàcia, una ballarina andalusa que es troba actuant a Edimburg. És tant forta la passió que sent que ho abandona tot i la segueix cap Espanya.

És en aquesta recerca que la novel•la ens apropa a diversos personatges que van orientant i formant la vida d’en Jack. Sempre a punt de retrobar-se i sempre lluny d’ella. Totes les pàgines traspuen l’angoixa de l’amant, els entrebancs per apropar-se a la seva estimada. La Madeleine amb les condicions imposades no pot evitar que acabi sofrint per amor, perquè la vida és així.