APUNTS LITERARIS

Espai dedicat als llibres, amb crítiques, recomanacions i suggeriments que esperem siguin d'utilitat per als lectors.

diumenge, 21 de novembre de 2010

LA LLISTA, de Laia Fàbregas

Fa poc més d’un mes que ens ha arribat a les llibreries l’última novel•la de la barcelonina afincada a Holanda, Laia Fàbregas, ja coneguda al nostre país per la seva última obra, La nena dels nou dits, publicada per editorial Amsterdam, la mateixa editorial que ara li publica La llista. Cal constatar que aquesta jove promesa escriu en holandès i és després de rebre nombroses crítiques de la seva primera obra i ara d’aquesta, que ella mateixa en fa la traducció al català.

A La llista ens trobem inicialment, un alter ego de l’autora, una jove que fa el viatge de Barcelona a Amsterdam i és en aquest vol que coincideix amb un avi extremeny i durant el trajecte parlen una mica de les seves vides. Ell, ja gran li comenta que va a veure el seu fill gran per portar-li una capsa de fusta. Però durant l’aterratge ell mor, i ella es queda amb la capsa sense saber perquè.

Però el més interessant de la novel•la és la vida d’ella i com des de fa un temps, es passa els dies que no treballa buscant persones que apareixen en una llista on hi surten 100 noms. Des d’aquest moment el lector es troba encuriosit per esbrinar què és aquesta llista, d’on ha sortit, què hi té a veure ella amb aquesta llista...Però la novel•la està estructurada de manera que cada capítol la veu narrativa canvia, ara ella, ara ell, així que l’autora aconsegueix mantenir el misteri i la intriga durant tot el llibre, sense deixar que s’escapi cap paraula, cap pàgina aconseguint que el lector no pugui parar de llegir, i que en el moment que pari, en el final del llibre, es quedi amb la boca oberta tot sorprès.