APUNTS LITERARIS

Espai dedicat als llibres, amb crítiques, recomanacions i suggeriments que esperem siguin d'utilitat per als lectors.

dimarts, 28 de juny del 2011

ELS GOSSOS I ELS LLOPS, d'Irène Némirovsky

Ja tornem a tenir a les mans una nova novel•la de la gran escriptora Irène Nemirovsky, coneguda sobretot per la recuperació de la novel•la Suite Francesa l’any 2006; fet que va propulsar la traducció i posterior publicació de la majoria d’obres seves editades només a França als anys 40.

Aquesta és una d’elles, publicada l’any 1940, que ens descriu la història de l’Ada i en Harry, dos cosins llunyans i de dos estatus socials completament diferents, oposats, que es coneixen fortuitament de petits: una trobada que dificilment podran oblidar.

L’Ada, la clara protagonista d’aquesta història ens descriu la seva vida de nena fins arribar a adulta, envoltada constantment de situacions difícils de suportar en el sí d’una família pobra i jueva, just en el moment en què els jueus començaven a ser perseguits.

L’Ada, mitjançant amics aconsegueix viatjar fins a París i allà comença una nova vida però sempre envoltada de silencis i de solitud, cosa que l’encoratja a descobrir un talent que porta dins: la passió per la pintura. Un fet, que més endavant li permetrà tornar a trobar-se amb Harry, i iniciar una relació amorosa.

L’autora tracta la història d’amor entre aquests dos joves amb elements de la seva pròpia experiència, com ara l’exili i la persecució; i amb una sensibilitat malenconiosa i carregada de bellesa, ressegueix la fatalitat del seu amor a través dels anys, els canvis de fortuna i els indrets on els és donat estimar-se, encara que, més fort que ells dos, els oprimeixi el prejudici de la societat i la natura-de gos o de llop- que els empeny en la vida.

5 comentaris:

Núria Pujolàs ha dit...

Fa poc he descobert la Irène Nemirovsky amb el llibre "El mestre d'ànimes" i...la considero una escriptora molt recomanable.

Llibreria Drac ha dit...

Doncs si, la veritat és que a nosaltres ens agrada molt com escriu. Si t'ha agradat "El mestre d'ànimes" et recomano "Sang calenta" i "El ball", però si aquest estiu tens una estona, la seva gran obra és "Suite francesa" molt i molt recomanable.

Núria Pujolàs ha dit...

És ben curiós però avui una amiga m'ha recomanat la mateixa "Suite francesa" que em dieu vosaltres. O sigui, quan pugui me'l llegiré encantada!..Gràcies per les vostres recomanacions! Salut i literatura!

Anònim ha dit...

Aquest estiu he descobert Irène Némirovsky,recomanada per una amiga i he de dir que m'ha agradat molt. He llegit "Suite francesa" i "Vi de solitud";ara buscaré algun altre llibre.

Núria Pujolàs ha dit...

Si t'animes a llegir "Els gossos i els llops" et passo un vocabulari del llibre per si us pot interessar:

http://miramelsmots.blogspot.com/2011/07/vocabulari-els-gossos-i-els-llops-irene.html