APUNTS LITERARIS

Espai dedicat als llibres, amb crítiques, recomanacions i suggeriments que esperem siguin d'utilitat per als lectors.

dimarts, 23 de març de 2010

'INVISIBLE' de Paul Auster

Novament ens trobem amb l’última novel·la de Paul Auster, aquest conegudíssim escriptor novaiorquès, que llibre rere llibre no deixa de fer ús dels temes recurrents, com la metaliteratura, en què el protagonista (escriptor), està bloquejat en el seu últim llibre, que és el que nosaltres, lectors, estem llegint.


En aquesta ocasió, però, hi trobem un Auster que ens desenvolupa, sense cap mena de dubte els misteris de la vida, en què els vicis, les obsessions i sobretot el sexe hi és present d’una manera més que evident. És un llibre on els sentiments són el protagonista per excel·lència, sobretot quan en el protagonista (un jove estudiant de literatura anomenat Adam Walker) es veu immers en un triangle pervers en el moment en què un professor francès, Rudolf Born i la seva estranya i seductora parella es fixen amb ell, i li proposen crear una revista literària.

Però en aquesta novel·la res no és el que sembla, i l’enigmàtic Born resulta més perillós del que Walker s’havia imaginat.

A partir d’aquest fet, l’autor aconsegueix enganxar-nos a aquesta novel·la escrita per tres veus narratives, on l’acció viatja en el temps entre 1967 i 2007, i se situa tant a Nova York, París, i també en una petita i estranya illa del Carib.

Però el que ens manté la intriga és la utilització de les tres veus narratives, ja que cada una té una versió diferent dels fets que van passar al 1967 i l’autor fa que la veritat sigui invisible.