APUNTS LITERARIS

Espai dedicat als llibres, amb crítiques, recomanacions i suggeriments que esperem siguin d'utilitat per als lectors.

dimarts, 23 de març del 2010

Presentació del llibre RERE ELS MURS, de Núria Esponellà

Rere els murs, ha estat el darrer guanyador del premi Néstor Luján de novel·la històrica.
L'acte serà presentat pel periodista David Escamilla i la regidora de cultura de l'Ajuntament d'Olot Anna Torrent, i comptarà amb la presència de la Núria Esponellà, autora del llibre.

'Segona meitat del segle XII. Fustigat per la tramuntana, el monestir de Sant Pere de Rodes s'alça imponent sobre els penya-segats del cap de Creus. Dins dels seus murs, hi viu la comunitat de benedictins que, entre d'altres, acull en Sebastià, l'administrador de l'hospital de pelegrins, i en Blai, un noi orfe que, en descobrir l'amor, sentirà una necessitat irrefrenable de conquerir la seva llibertat... Però són temps convulsos, i l'abat Berenguer, un home sever i autoritari, haurà de defensar les propietats i els privilegis del monestir davant les pretensions del comte d'Empúries i el vescomte de Peralada, enfrontats per lluites de poder i interessos polítics. En aquest context enverinat, el Mestre Peire, un dels escultors de més renom del segle XII, haurà d'esculpir la monumental portada de marbre de Sant Pere de Rodes abans no arribi el Jubileu. Però no serà una tasca fàcil: són temps difícils i hi ha molts interessos enfrontats...'

Dissabte 27 de març de 2010
A les 7 del vespre
Sala d'actes de Can Trincheria - OLOT

Presentació del llibre EL QUE ES MENJAVA A CASA, de Carles Ginès

'El que es menjava a casa' arreplega l'experiència gastronòmica de tres generacions d'una família gironina. La cuina que s'hi recull és tan curiosa com de procedència difícil de definir: cuina empordanesa, cuina marinera de l'Empordanet, cuina dels tapers de les Gavarres, tocs de cuina francesa... És, en suma, la cuina que es feia a Girona i als seus voltants fa una colla d'anys.


A l'acte, hi intervindran en Pep Nogué i el propi autor, en Carles Ginès.


Divendres 26 de març de 2010
A 2/4 de 8 del vespre
Sala d'actes de Can Trincheria - OLOT

'INVISIBLE' de Paul Auster

Novament ens trobem amb l’última novel·la de Paul Auster, aquest conegudíssim escriptor novaiorquès, que llibre rere llibre no deixa de fer ús dels temes recurrents, com la metaliteratura, en què el protagonista (escriptor), està bloquejat en el seu últim llibre, que és el que nosaltres, lectors, estem llegint.


En aquesta ocasió, però, hi trobem un Auster que ens desenvolupa, sense cap mena de dubte els misteris de la vida, en què els vicis, les obsessions i sobretot el sexe hi és present d’una manera més que evident. És un llibre on els sentiments són el protagonista per excel·lència, sobretot quan en el protagonista (un jove estudiant de literatura anomenat Adam Walker) es veu immers en un triangle pervers en el moment en què un professor francès, Rudolf Born i la seva estranya i seductora parella es fixen amb ell, i li proposen crear una revista literària.

Però en aquesta novel·la res no és el que sembla, i l’enigmàtic Born resulta més perillós del que Walker s’havia imaginat.

A partir d’aquest fet, l’autor aconsegueix enganxar-nos a aquesta novel·la escrita per tres veus narratives, on l’acció viatja en el temps entre 1967 i 2007, i se situa tant a Nova York, París, i també en una petita i estranya illa del Carib.

Però el que ens manté la intriga és la utilització de les tres veus narratives, ja que cada una té una versió diferent dels fets que van passar al 1967 i l’autor fa que la veritat sigui invisible.